Laatste Nieuws

Uitgevoerde activiteiten

Foto-expositie f8: Kleurrijk

Guillaume PoolFotocollectief f8 opent op zaterdag 30 juni om 15.00 uur de nieuwe foto-expositie “Kleurrijk” in de Aelder Meent. Een levendige kleurrijke expositie van acht fotografen, jong en oud, met een grote diversiteit aan foto’s. De opening wordt verricht door vertelkunstenaar Guillaume Pool. De heer Pool is o.a. dichter, toneelschrijver, vertelkunstenaar en nog veel meer. Voor zijn introductie van de Surinaamse literatuur in Nederland heeft hij in 2009 een lintje ontvangen en is hij benoemd tot Ridder in de Oranje-Nassau. Een kleurrijk persoon die uitstekend past bij het thema van deze expositie.

Uitnodiging

Fotocollectief f8 nodigt u van harte uit om de opening op zaterdag 30 juni om 15.00 uur bij te wonen. De expositie duurt van zaterdag 30 juni tot zaterdag 25 augustus en is te bezichtigen tijdens de openingstijden van de Aelder Meent of op afspraak. Op elke zaterdagmiddag zijn 2 fotografen aanwezig voor vragen en/of een gesprek.

Contactgegevens

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met Monique Jonkman-Koolen (06-29436414 of rhmjk01@gmail.com)

Zaterdagmiddag-soos

verzamelaarsmarktElke zaterdag is er Zaterdagmiddag-soos van 14.00 tot 17.00 uur. Discussiëren over een zelf gekozen thema of gewoon gezellig met elkaar kletsen. Een potje kaarten, sjoelen of andere spelletjes doen kan ook! Dit alles onder het genot van een kop koffie of thee.

Kennis maken met muziek

logo Muziekfans AaldenDe laatste blokfluitles voor de zomervakantie is intussen geweest. Maar…..kinderen van groep 3 of hoger kunnen op maandag 25 juni kennis maken met muziek. Margot Grobbe nodigt hen uit voor om op verschillende manieren kennis te maken met muziek.  Er zijn muziekspelletjes, je kan een blokfluit uitproberen en je gaat met muzieknoten aan de slag. En natuurlijk wordt er ook samen muziek gemaakt!

Locatie: C.B.S. de Schutse
Tijdstip: van 15.00 tot 16.00 uur
Toegang: helemaal gratis!

Wil je meer informatie over deze middag? Stuur dan een berichtje naar muziekfans-aalden@kpnmail.nl

Expositie Blaskander: Ladakh

LadakhDe hele maand juni exposeert Blaskander zijn reisfoto’s, die hij in het vroege voorjaar van 2002 maakte in de Himalaya van Noord India. U kunt een greep uit de honderden foto’s van die reis bekijken, foto’s van de festivals in verschillende kloosters, die in die tijd worden gehouden en typische beelden van het landschap en de cultuur. Zeer de moeite waard!

Contactgegevens
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Blaskander via mail.

Boekstartuurtje

boekstart logoHet BoekStartuurtje is een gezellig uurtje georganiseerd door de bibliotheek, waarin 1,5- tot 4-jarigen en hun (groot)ouders of oppas elkaar ontmoeten. We lezen voor, zingen liedjes en knutselen eenvoudige werkjes.
De boekstartuurtjes zijn gratis toegankelijk. Het laatste boekstartuurtje voor de zomervakantie vindt plaats op donderdag 28 juni van 9.30 uur tot 10.30 uurboekstartuurtje. Het thema is dan “Kriebelbeestjes”

Taalcafé bewoners azc - dorpsbewoners

Deze leuke activiteit vindt wekelijks op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur plaats. Het is een ontmoetingspunt voor inwoners van Aalden en omliggende dorpen en bewoners van het azc.
De mensen uit het azc volgen Nederlandse les en daarbij is het oefenen van de spreekvaardigheid een belangrijk onderwerp. Door met bewoners uit het dorp in contact te komen, kunnen de azc-bewoners de Nederlandse taal oefenen en wederzijds ervaringen uitwisselen. Door middel van een aantal gezelschapsspelletjes (bijvoorbeeld sjoelen, taalkwartet, mens erger je niet, etc.) wordt nader kennis met elkaar gemaakt om daarna meer themagericht met elkaar in gesprek te gaan. Gedacht wordt aan thema’s als “gewoonten en gebruiken”, “cultuur en traditie”, “werken in Nederland”, “rolverdelingen” en “integratie in een nieuw land.”
Onder het genot van een kop thee of koffie hopen we tot gezellige en leerzame bijeenkomsten te komen, waarbinnen de verbinding tussen de diverse bewoners centraal zal staan.

Contactgegevens
Wil je hieraan deelnemen of als vrijwilliger meehelpen aan het organiseren van deze leuke activiteit? Geef je dan op bij Maria van Ee via mariavanee@coa.nl of telefonisch via 088-7153806.
Gewoon langs komen mag natuurlijk ook!

Blokfluitles

logo Muziekfans AaldenSinds januari 2015 worden er blokfluitlessen gegeven onder de naam Muziekfans Aalden. De lessen worden gegeven door Margot Grobbe. Iedereen die vanaf groep 4 van de basisschool belangstelling heeft om zelf muziek te leren maken is van harte welkom. Je leert melodieën spelen op een blokfluit en noten lezen die over de hele wereld gebruikt worden in grote orkesten.
Elk schooljaar wordt er in september gestart met een nieuwe groep. Ben je in de loop van het schooljaar nieuwsgierig? Kom dan gezellig 1 of 2 keer kijken. Wil je mee gaan doen? Geef je dan voor het nieuwe schooljaar op. De lessen kosten € 10.- per maand, exclusief blokfluit en boek, en worden elke maandagmiddag gegeven in het gebouw van C.B.S. De Schutse: van 15.00 tot 15.30 uur voor starters en van 15.30 tot 16.00 voor gevorderden.

Contactgegevens

Neem voor meer informatie contact op met Margot Grobbe via margot.grobbe@kpnmail.nl

Dorpskernavond Aalden

Historische Vereniging ZweelooDe Historische Vereniging Zweeloo organiseerde op maandag 14 mei samen met Dorpsbelangen Aalden een Dorpskernavond.
Na de jaarvergadering van Dorpsbelangen Aalden kwam vanaf 20.15 uur de geschiedenis van Aalden aan de orde. Jan Hooge hield een presentatie daarover. Met verhalen en beelden was dit niet alleen een leerzame avond, maar ook een “feest van herkenning”.
Inwoners van Aalden konden zelf ook met verhalen, foto’s en voorwerpen komen om met iedereen te delen. Ook konden er kopieën en afdrukken gemaakt worden van foto’s en documenten.
De avond was bedoeld voor inwoners en oud-inwoners van Aalden. De toegang was gratis.

Expositie Fotocollectief f8: Contact

Contact

Foto: Shelly Jonkman –
Nature’s way of saying “I love you”

Van 6 januari tot en met 3 februari vond de foto-expositie “Contact” van Fotocollectief f8 in De Aelder Meent plaats. Er waren werken van 9 fotografen te bewonderen met hun visie op en beleving van “Contact”. De expositie werd op 6 januari om 15.00 uur feestelijk geopend met medewerking van troubadour Jan Wessels. Op de zaterdagmiddagen waren van 14.00 tot 17.00 uur 2 fotografen aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden.

Contactgegevens
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Monique Jonkman-Koolen via email rhmjk01@gmail.com of telefoon 06-29437414

Expositie Fotocollectief f8: Vrij werk

fotoclub f8De opening van deze expositie was op zaterdag 31 maart om 15.00 uur. Deze expositie van vrij werk van de leden van het Fotocollectief f8 was te bezichtigen tot en met 25 april.

Contactgegevens
Nadere informatie bij Monique Jonkman-Koolen via 06 29437414

Informatiebijeenkomst Homeopathie

Homeopathie….veel mensen weten dat het een geneeswijze is en iets met kleine korreltjes. Maar hoe zit het nou precies? Woensdag 4 april van 20.00 tot 21.30 uur vertelde Erna Koole er over. Zij heeft 20 jaar ervaring als homeopaat in haar eigen praktijk in Benneveld. “Homeopathie is voor mij het mooiste vak van de wereld en ik wil er graag over vertellen en vragen beantwoorden.” Voor herhaling vatbaar!
De toegang was gratis.

Contactgegevens

erna koolePraktijk Inti
Erna Koole
06 19945287
www.inti-homeopathie.nl
erna@inti-homeopathie.nl

Expositie Quilts

Quilt Karin van Gijtenbeek

Quilt Karin van Gijtenbeek

Tot 28 april exposeerden Anja Kok en Karin van Gijtenbeek hun quilts. Een quilt is een kleed, waarvan het zichtbare gedeelte bestaat uit verschillende aan elkaar genaaide lapjes stof. Deze worden volgens een vast patroon aan elkaar gezet. Meestal zijn dit geometrische figuren, die zich via vaste lijnen goed aan elkaar laten zetten. De vormen en de kleuren van de stofjes smelten als het ware aaneen tot een fraaie compositie. Als de lapjes aan elkaar gemaakt zijn tot een geheel, wordt er vulling en een lap stof achter gelegd. Deze 3 delen worden door middel van rijgsteken aan elkaar gezet. Dit wordt doorpitten of quilten genoemd. Deze steken zorgen ervoor dat de compositie nog mooier wordt.

Anja en Karin zijn leden van de quiltgroep “Schots en Scheef”. Deze groep bestaat uit 11 dames, die eens in de 14 dagen bij elkaar komen en dan gezamenlijk met hun hobby bezig zijn. Tevens zijn ze lid van de Kunstkring Zweeloo, die regelmatig exposeert in de kunstenaarsherberg in Zweeloo.

Quilt Anja Kok

Quilt Anja Kok

Anja Kok heeft zowel schilderen als quilten als hobby. Dit is in haar werk terug te zien. Ze tekent vaak realistische afbeeldingen, die ze vertaald in stof. Zij heeft inmiddels enkele grote quilts gemaakt, die als bedspreien dienst doen.
Karin van Gijtenbeek quilt al meer dan 20 jaar en is geleidelijk overgestapt van traditioneel naar modern quiltwerk. Ze maakt kleurrijke quilts, die vooral als wandkleden bedoeld zijn. Ze houdt erg van geometrische vormen, die ze op haar eigen manier tot een compositie verwerkt.

Vooraf hoopten Karin en Anja dat bezoekers zullen genieten van de tentoongestelde quilts. Dat is zeker gelukt!

Contactgegevens
Neem voor nadere informatie contact op met Karin van Gijtenbeek, tel.: 0591 371815, email: karinvangijtenbeek@planet .nl of Anja Kok, tel.: 0591 377032; email ajkok56@gmail.com

Poppenkast Jinky's Mikmak

ssst de tijger slaaptTijdens de nationale voorleesdagen kwam poppentheater Jinky’s Mikmak op 23 maart naar De Aelder Meent met een voorstelling voor peuters en kleuters. De voorstelling werd georganiseerd door de bibliotheek en is gebaseerd op het prentenboek van het jaar 2018: Ssst! De tijger slaapt. De toegang was gratis.

Kreakracht Knutselmiddag

kreakracht logoKreakracht organiseerde 3 knutselmiddagen. De vierde knutselmiddag op 1 juni ging niet door wegens te weinig belangstelling. De knutselmiddagen zijn een leuk en leerzaam en bestemd voor kinderen van 6-12 jaar. Jongere kinderen waren ook welkom onder begeleiding van een volwassene. Bij elke knutselmiddag ging het om het combineren van creativiteit en techniek, waarbij kinderen o.a. leren over een stroomkring, aandrijving en omgaan met gereedschappen. Ook kregen kinderen de kans om eigen ideeën uit te werken.

In het najaar proberen we de knutselmiddagen voort te zetten.

Contactgegevens
Elke knutselmidddag kostte € 3,- per kind. Daarmee worden de kosten van gebruikte materialen gedekt. Opgeven moest via info@aeldermeent.nl

Foto-expositie Kinderen groep 7/8 CBS de Schutse: Mijn wereld en ik

Mijn wereld en ikDeze expositie is op initiatief van Fotocollectief f8 tot stand gekomen in samenwerking met kinderen van groep 7 en 8 van  CBS De Schutse.
De leerlingen hebben o.a. een workshop gehad van Sabine van der Leek (Nitimi Fotografie). Hierna zijn ze aan de slag gegaan om de wereld van fotografie te ontdekken. Dat heeft mooie resultaten opgeleverd.
Op zaterdag 28 april was de opening en kon men de foto’s bekijken.
De expositie was te bezoeken tot en met 1 juni 2018.

Contactgegevens
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met RHM Jonkman-Koolen (rhmjk01@gmail.com / 06-29437414) 

Oude boeken prepareren (afgelast wegens te weinig belangstelling)

oude boeken preparerenDe bedoeling was om vanaf 6 april elke vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur oude boeken nieuw leven in te blazen. Onder begeleiding van Gerda Voorbach kon men oude boeken omtoveren tot leuke tafereeeltjes. Voorbeelden daarvan waren te bewonderen in één van de vitrinekasten in de Aelder Meent.
Voor materiaal en gereedschap zou worden gezorgd en men kon ook zelf materiaal meenemen om te verwerken in het kunstwerk. De kosten waren € 25,- voor 6 middagen. Helaas was er te weinig belangstelling voor deze cursus, waardoor deze niet doorging.

Contactgegevens
Voor nadere informatie over de cursus kan je contact opnemen met Gerda Voorbach via telefoonnummer 0591-377441

Expositie Yvonne Brill en wedstrijd 'Letterkunst'

Yvonne Brill

Yvonne Brill

In 2017 hebben alle leerlingen van groep 4 in de gemeente Coevorden het boekje “Marc en Maaike en de gestolen hond” gekregen. Het boekje is geschreven en getekend door Yvonne Brill. De tekeningen uit dit boekje waren tot 31 maart te zien in De Aelder Meent. Daarnaast was er een wedstrijd “Letterkunst” voor leerlingen van basisscholen aan de expositie verbonden.

Letterkunst

De wedstrijd bestond uit het kiezen van je favoriete tekening van Yvonne Brill. Vervolgens konde kinderen iets leuks maken met letters en woorden, dat paste bij hun favoriete tekening. (Bijvoorbeeld stempelen, knippen en plakken, handletteren, een gedicht of verhaal schrijven).
De wedstrijd loopt nog. De prijsuitreiking is op zaterdag 7 juli (prijswinnaars krijgen bericht).

Spreekuur Visio

Koninklijke Visio, het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, hield op dinsdag 23 januari spreekuur van 14.00 tot 16.00 uur. Iedereen kon langskomen voor advies of het uitproberen van hulpmiddelen. Reserveren was niet nodig en de toegang was gratis.
Het spreekuur was bedoeld voor volwassenen en kinderen die zelf slechtziend of blind zijn, maar ook mensen die professioneel of persoonlijk bij iemand met een visuele handicap betrokken zijn, konden met vragen bij Visio terecht.
In Nederland krijgen jaarlijks duizenden mensen te maken met blijvende slechtziendheid of blindheid. Vaak gaan mensen pas op latere leeftijd slechter zien. Dit kan zorgen voor verminderde activiteit en een grotere afhankelijkheid van anderen. Sommige mensen zijn slechtziend of blind vanaf de geboorte. Ook kan het gezichtsvermogen langzaam achteruit gaan of kan het iemand acuut overkomen. Dat levert verschillen op in de manier waarop een visuele beperking beleefd wordt en welke vragen er spelen.
Aan leesproblemen merken de meeste mensen dat hun ogen minder goed functioneren dan voorheen. Wanneer een leesbril en een extra lamp niet meer voldoende zijn om nog goed te lezen, is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan deze inloopmiddagen van Visio. Bij Visio staat altijd de vraag van de cliënt centraal; samen zoekt Visio naar de beste oplossing voor een zo zelfstandig mogelijk leven.

Verzamelaarsmarkt

munten verzamelenDe verzamelaarsmarkt is twee keer georganiseerd op zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur voor inwoners van  Aalden en omliggende dorpen. Verzamelaars van munten en postzegels hebben hieraan deelgenomen. Ook voor iedereen die niet verzamelt, stond de deur open. Gewoon om gezellig met elkaar te kletsen onder het genot van een kop koffie of thee. Na de twee verzamelaarsmarkten is op zaterdagmiddag een wekelijkse soos georganiseerd. 

Workshop Boetseren

klei met kleurAltijd al eens een keer willen boetseren? Dat kon nu met de nieuwe workshop van twee ochtenden in de Aelder Meent. De bedoeling was een beeld te maken van een kip of vogel, of een schaal met behulp van een gipsen mal. Het proces van het boetseren, bakken en glazuren zou worden uitgelegd. De tweede ochtend zou je beeld gebakken zijn en kon je het glazuren.

De workshop kostte € 35,- per persoon, maar ging niet door als gevolg van te weinig belangstelling. Misschien dat we het na de zomervakantie nog een keer proberen.

Nadere informatie via kleimetkleur@hotmail.com,

Pools gebak

pierogi

Pierogi

Op 23 januari kon men van Pools gebak proeven dat Agnieszka Dabrowska zelf had gemaakt. Er was kwarktaart, taart met aardbeien, “gekookte grootmoeder”, pierogi met kwark en aardappelen, etc.. Al deze lekkernijen vonden gretig aftrek.

Vergaderingen en bijeenkomsten

gemeenteraadsels d'66De Aelder Meent is ook gebruikt voor vergaderingen en bijeenkomsten. Zo organiseerde D’66 op 22 februari de bijeenkomst “Gemeenteraadsels”. Doel was om door middel van een spelvorm jongeren te laten zien wat de gemeentepolitiek inhoudt en welke rollen daarin gespeeld worden. Zo’n 20 jongeren namen aan deze bijeenkomst deel.

Verder heeft Dorpsbelangen Aalden haar vergaderingen en bijeenkomsten met derden in de Aelder Meent georganiseerd.

 

Laatste Nieuws